Ontmoet Verkoopadviseur Nienke
Overslaan naar content

Verkoopadviseur Nienke: ‘Klant op z’n gemak, ik op m’n gemak’

Ontmoet Nienke

Bij DHOMUS vinden we het belangrijk dat je plezier hebt in je werk. Daarom vragen we onze collega’s: wat maakt je vak leuk? Met deze keer in de hoofdrol: Verkoopadviseur Nienke van Huysinc.

Dynamiek

“Mijn liefde voor interieur? Ja, dat begon pas bij de aanschaf van m'n nieuwe woning écht te kriebelen. Inspiratie opdoen, ontwerpen maken, badkamer inrichten, keukenopstelling bedenken; daar had ik veel plezier in! Dit was het type werk waar ik naar zocht. Ik solliciteerde bij een ander keukenbedrijf als verkoopadviseur, maar was daar niet op m’n gemak. Wachten op klanten is niks voor mij. Ik wil dynamiek, afspraken plannen, ontwerpen maken, planningen uitwerken; lekker bezig zijn. Toen werd ik benaderd door Huysinc. Niet voor de verkoop, maar voor een functie bij de receptie. Ik dacht; dat is een mooie kans om daar te starten. De showroom is prachtig, het is er altijd druk en de klantgerichte aanpak sprak me aan. Na 2,5 jaar groeide ik door naar verkoopadviseur sanitair, wat ik nu zo’n drie jaar doe.”

Buddy

“De interactie met klanten en de creativiteit om samen een mooie badkamer samen te stellen is het leukste om te doen. Maar dat leer je niet zomaar even. Ik heb hier veel verkooptrainingen gehad. Je krijgt een buddy die meeluistert, tips geeft, je wegwijs maakt in de systemen en de kneepjes van het vak leert. Zo’n trainingstraject duurt twee jaar waarin je steeds zelfstandiger wordt. In die periode word je mondeling sterker, leer je een verkoopgesprek te leiden en bouw je productkennis op. Dat laatste is nodig om klanten goed te kunnen adviseren. Productkennis houden we up-to-date door leveranciers regelmatig uit te nodigen.”

Efficiënt inrichten

“De badkamer is net als de keuken een belangrijk onderdeel van een woning. Je bedenkt samen met de klant iets waar ze misschien wel 15 of 20 jaar tegenaan kijken. Je kunt dus echt iets toevoegen door goed te adviseren. De badkamer is meestal niet de grootste ruimte in huis en moet efficiënt ingericht worden. Vaak passen niet alle wensen erin. Ik kan ze dan verrassen met een goed ontwerp of verschillende opstellingen. Omdat we hier projectmatig werken, weet ik al precies de maten en waar het leidingwerk zit. Aan mij de taak om de moodboards, die mensen vaak meenemen, te vertalen naar een praktisch ontwerp dat past bij het budget.”

Geen toneelstuk

“Hoe ik een klant behandel, zo zou ik zelf ook behandeld willen worden. Dat is een belangrijk uitgangspunt. Ik stel ontzettend veel vragen. Door te vragen komen vrijwel alle wensen en eisen op tafel. Tijdens zo’n gesprek groeit ook mijn enthousiasme, omdat ik steeds beter in kaart krijg wat er wel en niet mogelijk is. Ik zoek naar een klik en voer geen toneelstuk op. Dat wordt gewaardeerd, want dat lees ik terug in de reviews die mensen schrijven nadat ze bij mij op gesprek zijn geweest. Deze feedback is heel leerzaam en neem ik mee in volgende afspraken. Zo groei je in je vak.”

Op m’n gemak

“Is de klant niet op z’n gemak, dan ben ik dat zelf ook niet. De ene klant is terughoudend, de ander barst van de ideeën. Sommigen kunnen schakelen en anderen juist weer niet. Aan mij de taak om dat snel te herkennen en rust in het gesprek te krijgen. Wat helpt is dat ik een heel team om me heen heb met specifieke kennis. Bij een badkamer komt net wat meer technische kennis kijken en is er veel mogelijk qua materialisatie. Met het hele team leggen we dan de puzzel. Aan teamwork hecht ik veel waarde. Je staat er niet alleen voor. Alles is bovendien zo geregeld dat je je werk hier optimaal kunt doen. Mijn focus is mijn klant en niet allerlei randzaken. Afspraken worden ingepland, technische tekeningen worden aangeleverd en mogelijke opties zijn bekend. Iedere afspraak wordt goed voorbereid. Dat je al die stress niet hebt, stelt mij enorm op m’n gemak. Daardoor kan ik klanten zo goed mogelijk adviseren. Dat is uiteindelijk toch het allerleukste om te doen.”

Wil jij net als Nienke aan de slag als Verkoopadviseur Sanitair?

Bekijk dan onze vacatures! Heb je vragen? Onze Recruiter Linda kan al je vragen beantwoorden. Bel of app naar: 06 - 20 73 81 63.