Ontmoet Verkoopadviseur Steven
Overslaan naar content

Verkoopadviseur Steven: ‘Samen met de klant de puzzel leggen’

Ontmoet Steven

Bij DHOMUS vinden we het belangrijk dat je plezier hebt in je werk. Daarom vragen we onze collega’s: wat maakt je vak leuk? Met deze keer in de hoofdrol: Verkoopadviseur Steven van Huysinc.

Nauwelijks ervaring

“Of ik ervaring had met keukens toen ik twee jaar geleden bij Huysinc begon? Nauwelijks. Toch ging ik er als junior keukenadviseur aan de slag. Ik had affiniteit met keukenapparatuur, omdat ik hiervoor kort bij Miele werkte als verkopend adviseur. Maar mensen adviseren bij het samenstellen van een complete keuken is echt andere koek! Ik ging de uitdaging aan, solliciteerde en nu ben ik opgeleid tot volwaardig keukenadviseur.”

Puzzel leggen

“Het mooiste van het vak vind ik de puzzel leggen met klanten. Eerst probeer je zo goed mogelijk de behoeftes te achterhalen. In de showroom ontdekken we samen de mogelijkheden qua stijl, apparatuur en materialen en dat vertaal ik in een 3D-tekening van de keuken. Door klanten mee te nemen en alternatieven te laten zien, begrijpen ze beter wat technisch en financieel mogelijk is. Uiteindelijk is het mooi als ze verliefd worden op het eindresultaat en de keuken kopen. Ik ben commercieel ingesteld, dus targets dagen me uit en ik verkoop ook gewoon graag. Handig als dat ook een beetje in je DNA zit.”

Klantreis

“Als junior verkoopadviseur begin je bij het begin. Je leert veel over de klantwaarden van Huysinc, gaat in gesprek met collega’s, krijgt trainingen én een buddy die je de fijne kneepjes van het vak leert. Gaandeweg krijg je meer productkennis, leer je werken met het tekenprogramma en hoe je een offerte op moet stellen. Maar het belangrijkste is het doorlopen van de klantreis. Een strak stappenplan geeft houvast. Hoe vaker je het doet, hoe natuurlijker dat proces verloopt. Na een half jaar ging ik al zelfstandig aan de slag met een paar afspraken in de week. Daar leer je super veel van.”

Waarde van een Euro

“De afgelopen jaren heb ik geleerd dat voor iedere klant een keuken een andere waarde heeft. Sommigen kopen met gemak een keuken van een halve ton en anderen komen binnen met een strak budget. Ik ben beter gaan begrijpen dat zowel € 50.000 als € 5.000 veel geld is voor de klant die tegenover me zit. Door een budget vroeg op tafel te leggen, kan ik gericht bepaalde type keukens met de klant bekijken. Je weet dan ook duidelijk wat je moet overslaan. Aan mij de taak om binnen het budget een droomkeuken samen te stellen.”

Van pak naar toegankelijk

“Ik kan me nog herinneren dat ik de eerste periode strak in een driedelig pak achter het bureau zat. Wat later realiseerde ik me dat ik daarmee toch een soort afstand tot de klant creëerde. Jong broekie, strak pak, soms wat jolig. Tja, je bent toch 20 jaar op zo’n moment. Gelukkig leer ik snel en kom ik nu minder formeel gekleed naar het werk. Dat maakt me beter benaderbaar. Ik let ook goed op m’n humor. Sommige klanten kunnen humor waarderen, bij anderen sla je de plank soms mis. Het vak adviseren is echt learning by doing.”

‘Ok, gaan we regelen’

“Ja, dat is toch wel m’n favoriete uitspraak! Wanneer ik dat uitspreek, dan weet ik dat ik binnen 3,5 uur met de klant een droomkeuken heb samengesteld. Alle keuzes zijn gemaakt, de offerte ligt op tafel, de 3D-tekening is klaar en de vervolgafspraak staat gepland. Als afsluiter vraag ik vaak: ‘zie je jezelf hier de komende 15 jaar in koken en leven?’ Als dat volmondig ja is, dan gaan we het regelen.”

Wil jij net als Steven aan de slag als Verkoopadviseur?

Bekijk dan onze vacatures! Heb je vragen? Onze Recruiter Linda kan al je vragen beantwoorden. Bel of app naar: 06 - 20 73 81 63.